11. Yksilö kehittyy geenien yhteistyön ja ympäristön vaikutuksen tuloksena

Tärkein kappaleesta oppimani asia oli se, miten geenien välinen vuorovaikutus ja ympäristö vaikuttavat ominaisuuksien ilmenemiseen. Joidenkin geenien tehtävänä on säädellä toisten geenien toimintaa joko aktivoimalla tai passivoimalla rakennegeenejä. Geenit eivät toimi myöskään irrallaan ympäristöstään vaan ne reagoivat monin eri tavoin solun ulko- ja sisäpuolelta tuleviin viesteihin. Monet hormonit, kasvutekijät, lämpötila ja aineiden pitoisuuksien muutokset voivat aktivoida jonkun geenin toimimaan.


Suurin osa sairauksista syntyy perintötekijöiden ja ympäristötekijöiden yhteistuloksena, joten niitä kutsutaankin monitekijäisesti periytyviksi sairauksiksi. Tälläisiä sairauksia ovat esimerkiksi verenpainetauti ja aikuisiän diabetes. Geenit ja ympäristö vaikuttaa myös moniin ihmisten normaaleihin fyysisiin ja henkisiin ominaisuuksiin.

Kirjan kappaleesta esiin nousi käsite geneettinen rekombinaatio, jolla tarkoitetaan alleelien sattumanvaraista järjestäytymistä suvullisessa lisääntymisessä sellaisiksi yhdistelmiksi joita vanhemmilla ei ole. Geneettinen rekombinaatio on seurausta mendelistisestä rekombinaatiosta eli vastinkromosomien jakautumisesta sattumanvaraisesti eri sukusoluihin meioosissa ja tekijäinvaihdunnasta.

Kirjan tehtävä 1 s. 131 Sukusolut

Minkälaisia sukusoluja syntyy yksilöllä

a) jonka genotyyppi on kahden ominaisuuden suhteen AaBb, ja nämä geenit sijaitsevat eri kromosomeissa 
tai
b) jonka genotyyppi on kolmen ominaisuuden suhteen AaBbCc, ja nämä geenit sijaitsevat eri kromosomeissa?

Eri kromosomeissa sijaitsevien geenien alleeleista syntyy meioosissa sukusoluihin sattumanvaraisesti kaikkia mahdollisia yhdistelmiä samalla todennäköisyydellä, joten

a) AB, Ab, aB tai ab.

b) ABC, ABc, AbC, Abc, aBC, abC, aBc tai abc.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti