10. Sukupuoli vaikuttaa joidenkin ominaisuuksien periytymiseen

Tärkein kappaleesta oppimani asia oli se, mikä määrää nisäkkäiden jälkeläisten sukupuolen. Nisäkkäillä koiraan tuottama sukusolu määrää jälkeläisen sukupuolen, sillä jos siittiössä oleva sukupuolikromosomi on tyyppiä Y, jälkeläisestä tulee mies ja jos se on tyyppiä X nainen. Naisen munasolussa on vain X-kromomeja, joren se ei ratkaise uuden yksilön sukupuolta.


Toinen tärkeä kappaleesta oppimani asia oli se, miten sukupuoli voi vaikuttaa joidenkin ominaisuuksien periytymiseen. Miespuolisella henkilöllä on naisia huomattavasti suurempi todennäköisyys sairastua joihinkin sairauksiin kuten punavihreäsokeuteen tai hemofilia A:han. Punavihreäsokeuden aiheuttaa resessiivinen alleeli, jonka vaikutuksera verkkokalvon värejä aistivien solujen normaalitoiminta estyy. Pojille riittää vain yksi äidiltä peritty värisokeutta aiheuttava alleeli, kun taas tyttären olisi saatava se molemmilta vanhemmilta. Hemofilia A:ta sairastavalta henkilöltä verestä puuttuu hyytymistekijä ja taudin geeni sijaitsee X-kromosomissa, joten tauti periytyy sukupuoleen sidonnaisesti.


Kirjan kappaleesta esiin nousi käsite sukupuolikromosomi, jolla tarkoitetaan eläimen sukupuoleen vaikuttavaa kromosomia. X- ja Y-kromosomit ovat sukupuolikromosomeja.

Kirjan tehtävä 1 s. 116 Kirjavia ja valkoisia kanoja

a) Miten lintujen sukupuoli määräytyy?
 - Lintujen sukupuoli määräytyy naaraan sukusolun mukaan, sillä naaraiden sukupuolikromosomien tyyppi on XY ja koiraiden XX.

b) Kanojen valkea väri aiheutuu X-kromosomissa sijaitsevasta resessiivisestä alleelista. Vastaava dominoiva alleeli aiheuttaa kirjavan värin. Minkälaisia ovat kirjavan kanan ja valkoisen kukon jälkeläiset?

XV= kirjava
  Xv= valkea

  valkea kukko  x  kirjava kana
    XvXv                      XVY

Jälkeläisissä on vain valkeita kanoja ja kirjavia kukkoja lukusuhteessa 1:1 eli kumpiakin syntyy 50% todennäköisyydellä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti