5. Entsyymit pilkkovat ja rakentavat molekyylejä

Tärkein kappaleesta oppimani asia oli se, mitkä ovat kaksi aineenvaihduntaan kuuluvaa reaktiota ja miten ne toimivat. Toinen on katabolinen eli hajottava reaktio, jossa vapautuu energiaa.  Siinä aineita hajotetaan yksinkertaisemmiksi yhdisteiksi, esimerkkinä soluhengitys, jossa glukoosi hajoaa monivaiheisen reaktiosarjan kautta vedeksi ja hiilidioksidiksi. Anabolisessa eli rakentavassa reaktiossa taas sitoutuu energiaa ja siinä aineita yhdistetään monimutkaisemmiksi yhdisteiksi. Siitä esimerkkinä voidaan pitää sitä, kun kasvisoluissa glukoosimolekyylit liittyvät pitkäksi ketjuksi ja muodostuu tärkkelystä.



Kappaleesta esiin nousi käsite inhibiittori, jolla tarkoitetaan aineita, jotka estävät entsyymin toiminnan. Inhibiittorit voivat pysäyttää reaktion kulun kolmella eri tavalla; kiinnittimyllä substraatin tilalle entsyymin aktiiviseen kohtaan estäen substraatin kiinnittymisen siihen; muuttamalla entsyymimolekyylin muotoa, jolloin substraatti ei voi kiinnittyä sen aktiiviseen kohtaan tai luonnollisena inhibiittorina, kun entsyymireaktion lopputuotetta on riittävästi, jolloin lopputuote voi estää entsyymin tuotannon solussa.

Entsyymien toiminta on tärkeä tietää, sillä monen jokaisen tunteman tuotteen valmistamiseen on tarvittu entsyymejä, kuten esimerkiksi  lihan, mehun, oluen, hillojen, leivonnaisten ja makeisten valmistamiseen. Myös farkkujen kulutukseen ja pesuaineisiin käytetään entsyymejä.

Joka päivä minunkin kehossani entsyymit tekevät tehtäviään mm. ruuansulatuksessa. Ruuansulatusentsyymit pilkkovat ravintoa eli proteiineja, rasvaa ja hiilihydraatteja sellaiseen muotoon, että keho pystyy käyttämään sen hyväkseen. Se on tärkeää, sillä ilman entsyymien toimintaa hajoaminen tapahtuisi aivan liian hitaasti, jolloin elämä ei olisi edes mahdollista.

Kirjan tehtävä 2 s. 70 Entsyymien toiminta omenassa

Omenalohko C on juuri leikattu. A ja B on leikattu kaksi päivää sitten, mutta B:tä pidettiin minuutti kiehuvassa vedessä heti leikkauksen jälkeen. Selitä, mistä johtuu omenalohkojen A,B ja C erilainen ulkonäkö.

Lohkossa A entsyymien toiminta entsyymien toiminta omenan soluissa on saanut aikaan omenalohkon tummumisen. Lohkossa B entsyymit ovat tuhoutuneet eli denaturoituneet korkean lämpötilan ansiosta, minkä takia omenalohko ei ole päässyt tummumaan ja on siis pysynyt vaaleana. Lohko C näyttää vielä tuoreelta, sillä lohko on vasta leikattu, eikä omenan solujen entsyymit ole kerenneet vielä pilkkomaan lohkon glukoosia tärkkelykseksi.


1 kommentti:

  1. Kiitos tästä! :) valaisit kertaheitolla paljon paremmin kuin muut sivut, joista yritin onkia tietoa entsyymeistä :-D

    VastaaPoista