8. Geenit siirtyvät sukusoluissa vanhemmilta jälkeläisille

Tärkein kappaleestani oppimani asia oli se, miten sukusolut syntyvät meioosin tuloksena. Meioosi on kaksivaiheinen tapahtumasarja, jonka ensimmäisessä vaiheessa eli vähennysjaossa kromosomiluku puolittuu. Tällöin syntyy kaksi haploidista solua, joissa kromosomit ovat kuitenkin vielä kahdentuneina. Kaksivaiheisen tapahtumasarjan toisessa vaiheessa eli tasausjaossa tuma jakautuu uudelleen, jolloin myös kahdentuneet kromosomit jakaantuvat. Lopputuloksena jokaisesta sukusolun emosolusta syntyy neljä kromosomiluvultaan haploidista eli yksinkertaista sukusolua, joissa jokaisessa on vain toinen kromosomii kustakin vastinkromosomiparista. Meioosissa perintötekijät siis järjestäytyvät uudelleen ja sen seurauksena syntyy erilaisia yksilöllisiä sukusoluja.



Kappaleesta esiin nousi käsite kiasma, jolla tarkoitetaan kohtaa, jossa vastinkromosomin osat vaihtavat paikkoja keskenään, eli tapahtuu tekijäinvaihduntaa. Kiasmoja syntyy meioosin vähennysjaon alussa.

Kirjan tehtävä 1 s. 95 Miten seuraavat käsitteet liittyvät toisiinsa?

a) autosomi ja sukupuolikromosomi
- Ihmisen sukupuolen määrää sukupuolikromosomi, mutta muita ihmisen soluissa olevia 22 kromosomeja kutsutaan autosomeiksi.

b) diploidinen ja haploidinen
- Käsitteet kuvaavat solun kromosomilukua. Kun tumassa on kutakin kromosomia kaksi kappaletta, joista toinen on peritty isältä ja toinen äidiltä, kyseessä on diploidinen solu (2n) ja kun tumassa on kutakin kromosomia vain yksi kappale, kyseessä on haploidinen solu (n). Sukusolut ovat haploidisia.

c) keskusjyvänen, sukkularihma ja kromosomistomutaatio
- Jokaisessa eläinsolussa on kaksi keskusjyvästä, joiden välille muodostuu sukkularihmasto, jota tarvitaan solun jakautumiseen. Jos meioosin vähennysjaon aikana sukkularihmat eivät kykene jostain syystä irrottamaan vastinkromosomipareja erilleen toisistaan, syntyy kromosomistomutaatio sukusoluissa olevan virheellisen kromosomimäärän seurauksesta.

d) tytärkromosomi, sisarkromatidi ja vastinkromosomi
- Tytärkromosomi on kahdentuneen kromosomin toisesta sisarkromatidista syntynyt kromosomi, joka on mitoosin tai meioosin aikana siirtynyt tytärsoluun. Vastinkromosomit ovat kromosomipareja, joissa on samaan ominaisuuteen vaikuttavat geenit ja joista kumpikin on peritty eri vanhemmalta.

e) emosolu ja tytärsolu
-  Emosolu on jakautuva solu, josta sitten solunjakautumisen seurauksena syntyy kaksi tytärsolua.
 

3 kommenttia: