9. Geeni vaikuttaa ominaisuuksiin eri tavoin

Tärkein kappaleesta oppimani asia oli se, miten vastinkromosomeissa olevat alleelit vaikuttavat jälkeläiseen. Dominoiva alleeli peittää resessiivisen alleelin, eli jos dominoivan alleelin omaava yksilö risteytetään resessiivisen alleelin kanssa, dominoivan alleelin ominaisuus näkyy jälkeläisessä F1 sukupolvessa, mutta nyt ne ovat heterotsygoottisia. F1 sukupolven yksilöitä risteyttäessä keskenään saadaan fenotyypiltään kahdenlaisia jälkeläisiä suhteessa 3:1 ja genotyypiltään samanlaisia yksilöitä suhteessa 1:2:1.

Samasta geenistä voi olla kuitenkin myös monta eri muotoa, jolloin puhutaan multippeleista alleeleista. Tällöin geenin dominoiva alleeli C saa aikaan normaalin värin. Alleeli c' näkyy jälkeläisessä jos sen kanssa ei ole risteytettynä dominoivaa alleelia C ja alleeli c'' näkyy jälkeläisessä ainoastaan vain jos sen kanssa on risteytetty c'' omaava alleeli.

Kaikki alleelit eivät ole dominoivia tai resessiiviä, jolloin kumpaakin alleelia merkitään isolla kirjaimella C. Tälläisten risteyttäessä F1 sukupolven jälkeläinen on kummankin alleelin välimuoto eli C'C''. F1 sukupolven yksilöitä risteyttäessä keskenään saadaan taas geno- ja fenotyypiltään kolmenlaisia jälkeläisiä suhteessa 1:2:1.

Yhteisvallitsevassa periytymisessä kumpikin alleeli vaikuttaa yksilön fenotyyppiin täysin itsenäisesti. Tästä esimerkkinä on esimerkiksi ihmisen AB-veriryhmä, joka syntyy silloin, jos yksilö perii molemmat dominoivat alleelit A ja B. 



Jotkin alleelit voivat olla myös kaksinkertaisina tappavia. Tälläisiä alleeleja kutsutaan letaaleiksi. Jos jälkeläinen perii tälläisen alleelin molemmilta vanhemmiltaan, se kuolee jo ennen syntymää tai viimeistään ennen lisääntymisaikaa.

Kirjan kappaleesta esiin nousi käsite muovautumismuuntelu, jolla tarkoitetaan ympäristötekijöiden aiheuttamaa saman lajin yksilöiden erilaisuutta. Muovautumismuuntelua voi tapahtua vain geenien asettamissa rajoissa.

Kirjan tehtävä 1 s. 108 Geeni ja alleeli

Seuraavan tehtävän avulla voit selvittää itsellesi, oletko ymmärtänyt geenin ja alleelin käsitteet. Oheisessa kuvassa näkyy yksi vastinkromosomipari, jossa kromosomit ovat kahdentuneina. Molempiin kromosomeihin on merkitty samassa lokuksessa sijaitsevan geenin alleelit kirjainsymbolein. Vastaa, ovatko alleeliparien 

1) a1 ja a2 
2) a1 ja a4
3) a3 ja a4
4) a2 ja a3 alleelit:

a) välttämättä erilaisia
b) välttämättä samanlaisia
c) joko samanlaisia tai erilaisia

1) b
2) c
3) b
4) c

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti